Drie

poster 3 ontwerp Debbie Mollenhagen en Danusia Schenke
Op een terrasjes op de pier aan de noordzijde van het IJ, komen drie mannen erachter dat ze volkomen synchroon lopen. Ze leven zo gelijktijdig, dat ze elkaar niet met de ogen kunnen zien knipperen, omdat ze in die tiende van een seconde, zelf hun ogen ook dicht hebben. Uit schaamte trekken ze zich terug in de stad. Als kluizenaars starten ze het bedrijf ‘In Memoriam BV’, een tekstbureau voor necrologiën. Zo kunnen ze zich volledig met de verhalen van stadsbewoners bezig houden. Gaandeweg wordt dit werk een onderneming van het grootste belang.

“Over drie mannen die het niet makkelijk hebben,
Wilhelmina Antonia Boormans-de Vries (1934-1998),
over de oorlogsfotograaf en over de Eb van de stad.”

3 is het theaterdebuut van schrijver Willem de Vlam. Het stuk won de toneelschrijfprijs 2004 van toneelgezelschap ‘Het Syndicaat’. De jury destijds: ‘3 stak er met kop en schouders bovenuit’. De voorstelling werd genomineerd voor de Cultuurfonds BNG Theaterprijs.

oer-versie

Op 23 augustus 2004 ging een oerversie van deze voorstelling in première in de kunstenaarssociëteit ‘de Etna’ in Amsterdam. Deze versie werd gespeeld door Paul Knieriem (die later De Vriend N.V. en De Allesgelover zou regisseren), en de latere Opium-oprichters, Tom Helmer en Willem de Vlam. Bij deze eerste opvoeringen werd duidelijk dat de tekst een serieuze enscenering met echte acteurs verdiende. Helmer en De Vlam richtten een stichting op, benaderden spelers en vroegen een klein subsidiebedrag aan om hen te betalen. Het FAPK – zoals het Fonds Podiumkunsten toen heette –  vond het een sympathiek plan, en deed er wat extra bij om ook een regisseur te kunnen betalen.

Deze nieuwe versie van de voorstelling ging op 3 september 2005 in Amsterdam in première in de kelder van Paradiso. Daarna speelde 3 op twee lokaties in Amsterdam; in danskelder van de Nieuwe Anita op de Frederik Hendrikstraat en in een kraakpand op de Reguliersdwarsstraat. Opium voor het Volk wist de aandacht te trekken van enkele programmeurs en werd opgenomen in de Serie Nieuwe Theatermakers. Dat laatste betekende dat de voorstelling het seizoen 2006-07 een kleine tournee kon gaan maken langs verschillende theaters in het land.

Acteurs: Gerrit Dragt, Vincent Lodder, Dion Vincken
Dramaturgie: Tom Helmer
Eindregie: Carola Arons
Tekst: Willem de Vlam
Grafische Vormgeving: Debbie Mollenhagen en Danusia Schenke
productie: Tom Helmer en Willem de Vlam

Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten

Met dank aan: Paul Knieriem; Bram de Sutter; Marc Koolen van Theaterplatform PickUp; Marina Wijn van Kemna Casting; Willemijn Lampe van Perdu en AVNO.

spelfoto’s

(fotograaf onbekend)