De Vriend N.V.

Een Slimme Komedie over Familie en Diefstal

Zakenvrouw Eva de Vriend heeft haar vijf kinderen altijd het beste van het beste gegeven: de duurste internationale scholen, het beste netwerk, de beste baantjes, en veel – heel veel meer. Vanavond moet ze haar kinderen iets opbiechten. Ze heeft het geld voor al dat moois jarenlang bij elkaar gefraudeerd, en dat komt aan het licht. Voortaan moeten de kinderen het op eigen kracht zien te redden. Maar kunnen ze dat wel? En wíllen ze dat wel?

De Vriend N.V. ging op 11 februari 2015 in première in de Toneelschuur in Haarlem.

Pers

Volkskrant ★★★★☆
Deze komedie heeft een moreel dilemma in het hart. De uitkomst is ronduit cynisch, maar deze geslaagde opvoering, bij De Vlams eigen groep Opium voor het Volk, is dat niet. Regisseur Paul Knieriem benadrukt de lichtheid. Er zijn veel vlotte en terloopse scènes en de stereotype personages zijn uitvergroot voor extra komisch effect.
De Vlam toont zich nergens boos of beschuldigend. Hij schrijft dialogen in normalemensentaal en registreert slecht de alledaagse onrechtvaardigheid waarop onze maatschappij is gebouwd.Het Parool ★★★☆☆
De Vriend N.V. is een vlotte toneeltekst die interessante morele dilemma’s aankaart en de glijdende schaal van ethische principes blootlegt als het eigen comfort gevaar loopt. Een tekst over verwende moderne mensen die voornamelijk op zichzelf zijn gefocust, als erfenis van een opvoeding waarin het hun aan niets ontbrak.

Met:

Leny Breederveld, Oda Spelbos, Stijn Westenend, Janneke Remmers, Ellen Parren en Harm Duco Schut

Door:

tekst: Willem de Vlam regie: Paul Knieriem Decor: Edwin Kolpa Lichtontwerp: Eva Donker Kostuumontwerp: Jorine van Beek Techniek: Mike van de Lagemaat Productie: Ellen Tjon A Meeuw Zakelijke Leiding: Maarten van der Cammen Publiciteit: Andrea Nieuwendijk Grafisch werk: Esther de Boer Publiciteitsbeeld: Jochem Jurgens en Esther de Boer Met dank aan: Casper Vandeputte; Frans en Annette de Vlam; Catherine ten Bruggencate; Tijn Docter en Lotje van Lunteren.

Scènefoto’s

©Jochem Jurgens